onsdag 16 mars 2011

Skolbesök

Förra torsdagen, 10.3, startade vi, kl 8.30 för att på förmiddagen besöka två skolor.










Ekenywa, primary school. Där 7-14 åringar går. I Ekenywa går flera av dom barnen som vi försöker ordna skoluniform åt.
Skolan har 730 elever och 11 lärare. Vilket med andra ord betyder att i ett klassrum sitter det över 100 barn.
Dom börjar kl.8, och dom yngre slutar 11.30 och dom äldre 14.30











Vi besökte första klassen. Här satt 129 elever, dom blev undervisade av en lärare.
4 elever delar på en pulpet. Böcker finns det dåligt om, så där delar dom också. 1 bok per pulpet.












Swahili lektion











Bland förstaklassisterna kunde man snabbt lägga märke till dom som var utan uniform, förutom dessa två fanns det flera andra. Vissa bar helt sina egna kläder medan andra kunde ha kragskjortan under, eller någon annan del av uniformen.











Skolåret börjar i Januari. Då borde också eleverna ha skaffat sina skoluniformer för få tillstånd att börja i skola. En överenskommelse har endå blivit gjord, att dom har fått börja, men inte får fortsätta om de inte får skoluniformer. Skoluniformerna har olika färger beroende på i vilken klass de går.


Påväg körande till "Ilikidinga" secondary school några km från Arusha, pratade vi i bilen med Hanna och Janne Nyman. Mäkta inponerande att hälften av Afrikas populitet är barn! Och att 2/3 av kontinentens invånare är under 25 år!! Till lika är det inte så konstigt... en man ute i byn kan gott har tre olika fruar, och varje fru ha 9 barn. En man som jobbar som lärare på Habari Maluum, och också är pastor ute i en masai by, berättade att hans pappa hade många fruar. Så han har 45 syskon.











Ilikidinga; primary school, från form 1-4. Kostar 20 000 shilling (10 euro) i året, när man går som här på en statlig skola. finns också privata skolor med helt andra förhållanden, då kan årsavgiften uppgå till 800-900 000 shilling. 1460 elever på 16 lärare delar på 13 klassrum











På baksidan av "köket" kokar dom som har möjlighet över öppen eld. På bägge skolorna vi besökte fanns det inga möjligheter för eleverna att få mat. Det är föräldrarnas uppgift att spara in till maten, men nu p.g.a. så dåliga tider av torka. Har föräldrarna istället måsta prioritera t.ex. att få vatten till byn. Så barnen går i skolan utan mat, och har hoppeligen något litet mellanmål med sig.











Rektorn berättade att dom är i en verkligt dålig situation gällande undervisningsmaterial. I ämnen som historia, geografi, modersmål, religion har dom så dåligt ställt med böcker att 50-60 ungdomar får dela på en bok.











Dom 20 ungdomar som vi nu försker hjälpa med skoluniform går inte på denhär skolan. Här såg elerverna välklädda ut och jag la inte märke till en elev utan en komplett uniform. Trots omständigheterna, verkade detta vara en bra skola, skolgården såg fin ut och lärarna verkade kompetenta. tyvärr hade vi inte möjlighet att titta in i ett klassrum.











Esko & Marjo Syrjäläinen jobbar också som missionärer på Habari Maalum. Marjo med bokföringen och Esko som rådgivare inom undervisningen. Hemma är Esko rektor i en skola i Kerava. Dom fungerar också för Keke yhdistys, som understöder bägge skolorna vi besökte, med bl.a. böcker, och pengar till byggnader osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar